Презентація на Тему Хижі Ссавці

Презентація на Тему Хижі Ссавці.rar
Закачек 1800
Средняя скорость 5172 Kb/s

Презентація на Тему Хижі Ссавці

Презентация была опубликована 2 года назад пользователемЭлеонора Истомина

Похожие презентации

Презентация на тему: » Хижі. Хижі(Carnivora) різноманітний ряд плацентарних ссавців, що включає понад 270 видів. Дослівно Carnivora означає «м’ясоїдні» або «плотоїдні».різноманітний.» — Транскрипт:

2 Хижі(Carnivora) різноманітний ряд плацентарних ссавців, що включає понад 270 видів. Дослівно Carnivora означає «м’ясоїдні» або «плотоїдні».різноманітний ряд плацентарних ссавців, що включає понад 270 видів. Об’єднує три групи в ранзі підряду/ряду:

3 Панголіноподібні Ряд плацентарних ссавців. Панголіни — вимираюча реліктова група ссавців, яка характеризується заміщенням волосяного покриву тіла кератиновими лусками. Слово «Pholidota» означає «лускаті тварини».

4 Панголін:типовий представник класу Довжина голови й тіла: мм, довжина хвоста: мм, вага: кг. має подовжене і звужене тіло, вкрите лусками, що перекриваються. Лусок немає на морді, підборідді, з боків обличчя, горлі, животі, внутрішніх поверхнях кінцівок, а у деяких видів зовнішніх поверхнях передніх ніг. Луски прикріплені товстою шкірою, з якої вони ростуть. Луски рухливі й задній краї гострі.

6 Більшість видів ведуть нічний спосіб життя, але деякі з них денні. Деякі види наземні й живуть в норах викопаних або іншими тваринами або ними самими. Інші види деревні й знаходять притулок в дуплах дерев. Більшість видів панґолінів лазять добре, особливо деревні види, які мають хапальний хвіст. У панґолінів, за звичай, народжується одне велике дитинча. Причому, спостерігається вельми цікава тенденція: у африканських видів приплід складає одне маля, а у азійських – від одного до трьох. Маленькі ящери народжуються цілком сформованими, з лусками, зрячі і здатні ходити. Після народження, дитинча залазить на хвіст матері, вчепившись за луски, по суті, їздить верхи.

7 Песовиді Псовиді, або песовиді, або собакоподібні (Canimorpha, або Caniformia) підряд ссавців ряду хижих. Назва стосується надродини. Типова родина підряду — псові з відповідним типовим родом пес. Представники зазвичай стопохідні, мають відносно довгий ніс та кігтями, що не втягуються (на відміну від котоподібних). Також, на відміну від останніх, мають більше зубів та менш спеціалізовані м’ясоїдні зуби. Більшість видів всеїдні, мають однокамерні або частоково розділені сдухові камери.

8 Представники роду характеризуються видовженим приосадкуватим тулубом, головою з видовженою загостреною мордою. Вуха звичайно відносно великі, очі з вертикально-овальною зірницею. Хвіст пухнастий, заокруглений, від половини до повної довжини голови й тіла. Моногами, у самиць звичайно шість чи вісім молочних залоз. Лисиця:типовій представник класу

10 Ведмідь бурий: типовий представник класу Ведмі́дь бу́рий хижий ссавець родини ведме́девих. Цей звір є найбільш знаним видом своєї родини, одним з найбільших наземних хижаків у світі та найбільшим хижаком фауни України. Вигляд бурого ведмедя є типовим для ведмедів взагалі. В нього міцний кремезний тулуб з високою холкою, масивна голова з невеликими вухами та очима. Хвіст короткий (6,5 21 см), часто повністю прихований в шерсті. Лапи міцні, з великими невтяжними кігтями довжиною 8 15 сантиметрів, п’ятипалі, стопоходячі. Шерсть густа, зазвичай забарвлена рівномірно або з деяким потемнінням основного кольору на морді та лапах.

11 Попри те, що бурий ведмідь належить до хижаків, полюванням великої здобичі лосів, кабанів, оленів займаються далеко не всі з них, а головним чином ті, що мешкають у північній тайзі. Але і там м’ясоїдні інстинкти виявляють не всі з них, а в основному великі старі самці. Основним мисливським прийомом бурих ведмедів є підстерігання жертви в засідці, а потім швидкий ривок до неї з відстані кількох десятків метрів; але ведмідь може і переслідувати жертву на набагато більшій відстані. Полюючи на копитних, ведмеді виявляють вражаючу силу та невтомність в переслідуванні жертв. Самки приносять потомство раз на 24 роки. Тічка в них продовжується з травня до липня, загалом днів. Під час гону звірі, зазвичай мовчазні, починають видавати гучне ревіння (особливо самці). Між самцями можуть виникати бійки за самку, що іноді навіть закінчуються смертю; переможець іноді може їсти переможеного. Самка може паруватись з кількома самцями під час однієї тічки.

13 Котовидні Всі представники цього підряду є довершеними хижаками, які контролюють і регулюють чисельність багатьох видів диких тварин. Займають велику різноманітність середовищ існування, починаючи від лісистих пагорбів до відкритих, посушливих рівнин. Живуть у порожнистих колодах або деревах, отворах у землі або в ущелинах.

14 Мангуст:типовий представник класу Можуть вести як денний так і нічний спосіб життя. В основному наземні, але дуже спритні, а деякі види можуть дуже вміло підійматися на дерева. Вранці часто гріються на сонці. Поживою для них є комахи, краби, риби, жаби, змії, птахи, дрібні ссавці, фрукти та інші рослинні матеріали. Деякі види вбивають кобр та інших отруйних змій. Всупереч поширеній думці, мангусти не захищені від їх укусів.

16 Генета:типовий представник класу Генета, або єнот (африканський) — рід хижих ссавців з родини Віверові. З цим родом пов’язана поява слова єнот. Довжина голови й тіла: мм, довжина хвоста: мм, вага: 1-3 кг. Забарвлення різноманітне, але тіло зазвичай сірувате чи жовтувате з коричневими чи чорними плямами чи клаптями на боках, що мають тенденцію впорядковуватись у ряди. Ряд чорного волосся, що при потребі підіймається йде по середній лінії спини. Хвіст має чорні та білі кільця. Генети мають довге тіло, короткі лапи, загострену мордочку, помітні, округлі вуха, короткі, вигнуті кігті, що вбираються і м’яке, густе волосся. Вони здатні виділяти мускусно пахнучу рідину з анальних залоз. Самиці мають дві пари черевних молочних залоз.

18 Генети населяють ліси, савани, і луки. Вони активні у нічний час, зазвичай проводять день в ущелинах, у норах викопаних іншими тваринами, у порожнистих деревах, або на великих гілках. Вони, схоже, повертаються щодня у той же притулок. Вони лазать по деревах, щоб полювати на гніздуючих і ночуючих птахів, але більша частина їх їжі знаходиться на ґрунті. Вони мовчазні й безшумні мисливці, коли переслідують здобич вони припадають до землі, в той час як їх тіло і хвіст, здається, ковзають по землі. Звичайними є два виводки на рік. Вагітність триває днів. Число дитинчат: від одного до чотирьох, як правило, два або три. Малюки важать грамів при народженні, починають приймати тверду їжу на 2 місяць, досягають ваги дорослого у 2 роки.

Розмаїтість ссавців. Плацентарні ссавці

Презентація по слайдам:

Розмаїтість ссавців. Плацентарні ссавці Як улаштована нервова система ссавців? Як улаштована травна система ссавців? Які типи зубів є в ссавців?

Комахоїдні Кріт Хохуля Білозубка Їжак

Землерийки Це дрібні звірки, зовні схожі на мишей, але з мордочкою, витягнутою у вигляді хоботка. Довжина тіла 3-4 см. Голова у землерийок досить велика, з видовженим лицевим відділом. Ніс перетворений у рухомий хоботок. Очі дуже маленькі. Хутро коротке, густе, оксамитове. Хвіст від дуже короткого до дуже довгого, інколи за довжиною перевищує, навіть, тулуб.

Землерийки тримаються поодиноко. Риють нори самі або користуються чужими: кротів, мишей. Можуть поселятися і в порожнинах старих пнів, стовбурів дерев. Гніздо вистилають сухим листям і травою. У кожної землерийки є своя ділянка, де вона полює, розміри якої декілька десятків квадратних метрів. Землерийки

Кроти Довжина тіла 18-26,5 см, довжина хвоста — 2-5 см, маса 170-319 г. Очі крихітні, з шпилькову голівку, але помітні зовні, оскільки над очним яблуком є вузький проріз в шкірі завдовжки близько 0,5-1 мм. Зовнішнього вуха немає. Хутро бархатисте, росте вгору, а не вперед або назад, що допомагає кроту просуватися по підземному тунелю в будь-яку сторону.

Забарвлення хутра матово-чорне, нижня частина тіла трохи світліша. У молодих кротів забарвлення темніше. Іноді зустрічається колірна аберація забарвлення: білі з палевим відтінком, сірі і коричневі кроти. Волосся хвоста виконує дотикальну функцію, завдяки ньому кріт може пересуватися в своїх тунелях задом наперед. Кроти

Їжаки Їжаки – мешканці лісів, степів, окульту- рених ландшафтів. Поселяються під коріннями дерев, у густих чагарниках, під камінням, риючи нори. Живляться в основному тваринною їжею і, навіть, стійкі до зміїної отрути. В період між розмноженнями ці тварини ведуть поодинокий спосіб життя. Народжують від 1 до 7 малят.

Їжаки Довжина тіла їжаків від 10 до 40 см, хвоста від 1 до 21 см. Вага може бути до 1,5 кг. Очі та вуха розвинуті відносно добре. Кінцівки стопоходячі, 5-палі. Голки – це видозмінене волосся. Під шкірою щільним шаром розміщені поздовжні та кільцеві м’язи, завдяки яким тварини скручуються. Вони також добре плавають та лазять.

Їжак — символ мудрості і довголіття: він тому мудрий, що довго живе на цьому світі — літа додають мудрості; а живе довго тому, що мудрий — мудрість прибавляє літ. Життєва мудрість їжака — в його здатності протистояти реальним незручностям і навіть загрозам своєю непоступливіст і невразливістю: згорнувшись в колючий і недоступний клубок, він не лише захищає себе, а й виявляє зневагу до недоброзичливого чи навіть ворожого довкілля.

Родина Вовчі
До цієї родини належить вовк,собака,песець тощо.
Це середні за розмірами
тварини. Мають довгі кінцівки з невитяжними кігтями під час бігу вони спиранться лише на пальці . Здатні довгий час переслідувати здобич.

Вовк
Поширенй майже по всій території України. Це сильний хижак , тіло якого сягає завдовжки 160 см і маса – до 79 кг.

Родина котячі.
Ця родина об’єднує тварин середніх і великих розмірів із довгими кінцівками та втяжними кігтями.
У котячих , порівняно з вовками , гірший нюх , але добре розвинені зір і слух.

Тигр
Найбільший представник котячих.
Тіло завдовжки до 3 метри маса .
Мешкає у Південній Азії та на Півдні

Рись
Живе у лісовій зоні Євразії та Північної Америки . В Україні трапляється на Поліссі та в Карпатах . Живляться тваринами різних розмірів

ЛЕВ
Поширений на території Центральної Африки та Південної Азії. Тримають родину прайдами.
Занесені до Міжнародної Червониї книги .

Кіт лісовий
Зовні схожий на свійського кота але відрізняється більшими розмірама. Живе у дуплах , ущелинах скель , а також у нурах борсуків , лисиць. Живиться гризунами , та дрібними птахами. Поширений у Західній Європі та в деяких місцевостях Азії.

Свійська кішка
Одомашнена близько 5 тис. років тому для захисту зерна від гризунів.Її предком була африканська дика кішка.

Родина куницеві
Дрібних та середніх розмірів тварини з вкороченими кінцівками й видовженим гнучким тілом. Більшість видів веде земний спосіб життя, багато з них добре лазять по деревах.
Борсуки більшість життя проводять у глибоих норах.

Річкова видра,морська видра або калан.
Представники куницевих які полюють на здобич у воді. Річкова видро живе у чистих водоймах України.і живиться переважно рибою взимку жабами. Річкова видра та калан мають дорогоцінне хутро.

Зробив учень 8-А класу Гручман Євген ДЯКУЮ ЗА УВАГУ. поставте 12 будь-ласка…


Статьи по теме